Nieuwe bewonerscommissies, waar lopen zij zoal tegenaan? En wat bereiken ze? Aan het woord vier mensen van bewonerscommissie MVV1.

Met zijn zessen vormen ze de bewonerscommissie van een blok van 240 woningen in de Frederik Hendrikbuurt. Een bijzonder blok, want het gaat hier om de allereerste sociale huurwoningen van Nederland. De Vereeniging Maatschappij voor Volkswoningen (MVV) bouwde hier tussen 1894 en 1903 een gesloten complex van arbeiderswoningen, aan de Van Reigersbergenstraat, Hugo de Grootkade, de Van Houweningenstraat en de Derde Hugo de Grootstraat.
Inmiddels zijn de woningen al geruime tijd in bezit van Ymere, die er steeds meer verkoopt. Dat was ook de directe reden voor de oprichting, anderhalf jaar geleden, van een bewonerscommissie.
De huurders leken in het gedrang te komen vanwege die nieuwe ‘vreemde eenden in de bijt’ en de Vereniging van Eigenaren. “Zo mochten mensen met een koopwoning blijkbaar wel hun kinderwagen in de gang plaatsen, maar huurders niet”, vertelt Boerma Kruit van de commissie. “Je moet ineens van alles via de VvE spelen, waar Ymere dan weer de dienst uitmaakt. Daar heb je dan weinig grip op.”
Energiezuinig wonen
Toch heeft de commissie de afgelopen anderhalf jaar veel in gang weten te zetten en ook een en ander bereikt. Zo liet de commissie een Energierapport maken door het Energieteam van het Steunpunt Wonen. “We hebben dubbel glas uit 1980 met aluminium kozijnen, de panden zijn kortom slecht geïsoleerd. In het kader van Duurzame Stad Amsterdam is er subsidie, maar Ymere ontkent dat er geld is. Toch gaat het nu wel gebeuren: in het najaar start de vervanging van de ramen”, aldus Terrence Weijnschenk.
Een ander wapenfeit: na contact met buurtregie lukte het uiteindelijk de perken rond de statige bomen in de straten op te laten hogen, zodat de grijpers van stadsreiniging de boomwortels niet langer beschadigen. Suzanna Voogd: “En de bewoners zijn uitgenodigd rond die bomen tuintjes te stichten.”
Binnentuin
Een heel lastig punt is de binnentuin, die volgens de bewoners slecht wordt onderhouden, terwijl de bewoners wel voor onderhoud betalen. Ook is de binnentuin inmiddels getransformeerd tot zichttuin. Camiel van Hoorn: “Alle sleutels zijn ingenomen. Je betaalt voor iets waarvan je geen gebruik mag maken.” Boerma Kruit: “Daar moeten we nog achteraan, want daar is een rechterlijke uitspraak over gedaan. Als het volgens Ymere een kijktuin is, dan hoeven we niet meer voor onderhoud te betalen. Over en uit.”
Actief zijn in een bewonerscommissie heeft prettige en minder prettige kanten, aldus de vier aanwezige leden. Weijnschenk: “Heel stimulerend is dat je iets bereikt voor je medehuurders en werkt aan verbetering van de huizen. Minder prettig is de stroperigheid van Ymere. Je krijgt vaak geen reactie en moet dan weer trekken of duwen.”
Hebben jullie een tip voor andere bewonerscommissies?
Boerma: “Ga de basiscursus voor bewonerscommissies bij SBO volgen! Ga naar die cursus zodra je een commissie hebt opgericht. Daar leer je dat bewonerscommissies veel meer invloed hebben dan je denkt! Je leert er echt hoe je Ymere moet aanpakken.”
Voogd: “Houd bewoners op de hoogte. Wij maken zo nu en dan een bulletin met nieuws, daar reageren mensen op. En we hebben een Facebook-pagina, een aanrader.”
Zie ook:
MVV1 op Facebook
Maatschappij voor Volkswoningen op Wikipedia
Artikel voor de nieuwsbrief – zomer 2015 van Huurders Ymere Amsterdam, huurdersymere.amsterdam.